Κομποστοποίηση στο σχολείο μας!

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Οιχαλίας συμμετέχουν από τον Φεβρουάριο στην κομποστοποίηση. Η Κομποστοποίηση είναι μια απλή φυσική διαδικασία αποσύνθεσης η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μία σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Ουσιαστικά με την κομποστοποίηση αντιγράφουμε τη φύση και είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί στη φύση δεν πρέπει να καταστρέφεται αλλά να ανακυκλώνεται.

Οι μαθητές του σχολείου μας πρώτα ενημερώθηκαν και στη συνέχεια ερεύνησαν για την ανακύκλωση της τροφής. Στη συνέχεια, σε μια σκιερή γωνιά της αυλής, τοποθετήθηκε ο κάδος κομποστοποίησης που μας δόθηκε από το Δήμο Φαρκαδόνας με δύο πορτάκια και καπάκι. Έτσι, πολλά από αυτά που πετάμε στα σκουπίδια μπορούν τώρα να γίνουν λίπασμα για τα φυτά μας!!

Πώς γίνεται η κομποστοποίηση

imageforarticle.pngΤα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι «εργάτες» της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται και από άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (Co2), θερμότητα και νερό καθώς αποδομούν τα οργανικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο) τέλειο λίπασμα για τον κήπο μας.

Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζεται:

  1. Σωστό μείγμα υλικών ? σωστές αναλογίες.
  2. Σωστό αερισμό.
  3. Σωστή υγρασία.
  4. Σωστό μέγεθος υλικών.

Πρέπει να γίνεται τακτική ανάδευση υλικών για να παρακολουθούμε τη διαδικασία ζύμωσης (που επιτυγχάνεται με την θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο κάδο) όπου θα θανατωθούν οι περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί και θα αποστειρωθεί το σύνολο.

Για να είμαστε σίγουροι ότι θα επιτευχθεί αποδόμηση των υλικών δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία υλικών. Χρησιμοποιώντας ποικιλία οργανικών υλικών, πράσινα και καφετιά εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες ποσότητες απ? αυτά τα υλικά. Γενικά τα «πράσινα» υλικά είναι πλούσια σε άζωτο και τα ξερά «καφέ» υλικά είναι πλούσια σε άνθρακα. Και τα δύο στοιχεία (C, N) χρειάζονται για να γίνει η κομποστοποίηση. Η σωστή πρόσμιξη επιτρέπει στα μικρόβια να κάνουν σωστά την δουλειά τους (1 μέρος πράσινα, 3 μέρη καφέ).

Τι μπορούμε να πετάξουμε μέσα στον κομποστοποιητή

Ναι: λαχανικά, φλούδες φρούτων, στάχτες, φίλτρα γαλλικού καφέ, υπολείμματα καφέ, ξερά φύλλα, πολύ καλά τριμμένα τσόφλια αυγών, υπολείμματα από αφέψημα.

Αποφεύγουμε να βάζουμε για κομποστοποίηση

Όχι: λάδια, κρέας, κόκαλα, ψάρια, γαλακτοκομικά, ψωμί, ζυμαρικά, μεταλλικά αντικείμενα, πλαστικά, γυάλινα υλικά, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.

Αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα της κομποστοποίησης είναι ότι πετάμε λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές και έτσι βοηθάμε το περιβάλλον και τη φύση. Παράλληλα παίρνουμε ένα φυτικό λίπασμα που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας.

Το λίπασμα για τα φυτά της αυλής θα είναι έτοιμο σε 3 με 6 μήνες!!

Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Φαρκαδόνας για την ευγενική χορηγία του σε ότι αφορά τον κάδο κομποστοποίησης που διέθεσε στο Σχολείο μας. Εδώ θα βρείτε το φυλλάδιο από το Δήμο.

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

1o Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας
Οιχαλία Τρικάλων
Τ.Κ. 42300
Τηλ: 2433031045
email:1dim-oichal.tri.sch.gr

Επισκέψεις

29883
ΣήμεραΣήμερα7
ΜήναΜήνα90
ΣυνολικάΣυνολικά29883