04-10-2017 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ....

   04 10 2017 1

   04 10 2017 3

   04 10 2017 4

   04 10 2017 5

   04 10 2017 6

   04 10 2017 7

   04 10 2017 8

 

 

3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι «σχολικές αθλητικές δραστηριότητες κατά την 3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού», τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής των παιδιών και εφήβων και στην προσπάθεια να παρακινήσει τους μαθητές να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την καλλιέργεια ή και ενίσχυση της ευεξίας, υιοθετεί το σύνθημα της Μαθητιάδας ως λογότυπο της 3ηςΠανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού για το τρέχον έτος 2016-2017 : «Νοιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους».

Οι αθλητικές δράσεις εμπλουτίστηκαν και συνδυάστηκαν με προβολές ταινιών, βίντεο όπως αυτά από την παρούσα ιστοσελίδα(πατήστε εδώ).

Στο σχολείο μας προσκλήθηκε ο 5ος Ολυμπιονίκης  Αβράμης Δημήτριος (Ολυμπιάδα Σύδνεϋ 2000) ο οποίος παρουσίασε στους μικρούς μαθητές το άθλημα της Πάλης. Για την παρουσίαση του αθλητή πατήστε εδώ.

Το αθλητικό πρόγραμμα σχεδίασε και υλοποίησε η εκπαιδευτικός Καρατζούνη Ιωάννα.

2η Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού

1ο ΔημοτικόΣχολείο Οιχαλίας

2η Πανελλήνια 

Ημέρα Αθλητισμού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της "Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού" τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας, μετά την καθιέρωσή της στα σχολεία όλης της χώρας την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους. Στο σχολείο δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα, αλλά ενδοσχολικές αθλητικές δραστηριότητες και παράλληλες δραστηριότητες.

Καθώς το 2016 είναι έτος διεξαγωγής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ο θεματικός άξονας του σχολικού έτους 2015-2016 ήταν «Σχολικός Αθλητισμός ? Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

Συγκεκριμένα το σχολείο οι δραστηριότητες χωρίστηκαν στα δύο, όπου το πρώτο διδακτικό δίωρο οι μαθητές, -τριες παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου βιντεοπροβολές, αφιερωμένες που αφορούσαν: την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, Έλληνες Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιακούς αγώνες, αφιέρωμα στην Gabriela Andersen που συμμετείχε στον Μαραθώνιο της Ολυμπιάδας του Los Angeles 1984, το «Ευ Αγωνίζεσθαι» κ.α.

Στο δεύτερο δίωρο οι μαθητές ασχολήθηκαν με αθλοπαιδιές και δραστηριότητες αθλητισμού που επιμελήθηκαν οι:  Χάρης Κουθούρης αναπληρωτής καθηγητής και οι φοιτητές της ειδικότητας «Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής / Χιονοδρομίας» του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το αθλητικό πρόγραμμα σχεδίασε ομάδα φοιτητών της Ειδικότητας «Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής / Χιονοδρομίας» του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Μαρία Κοσμάνου, Αντώνης Γιαννούλας, Γιάννης Γκαμπέτας, Ελένη Καραγιάννη και Ιουλία Πρίγκου).

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κου Νίκου Φίλη.

20151005_083607.jpg20151005_083639.jpg20151005_083652.jpg20151005_083656.jpg20151005_121525.jpg20151005_121555.jpg20151005_121558.jpgIMG_9182.JPGIMG_9183.JPGIMG_9192.JPGIMG_9199.JPGIMG_9218.JPGIMG_9224.JPGIMG_9227.JPGIMG_9232.JPGIMG_9240.JPGIMG_9241.JPGIMG_9257.JPG

1η Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού

1η Πανελλήνια  Ημέρα Αθλητισμού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις  στο Σχολείο μας στο πλαίσιο της «Ημέρας αθλητισμού», μετά την καθιέρωση στα σχολεία όλης της χώρας για πρώτη φορά της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού που θα γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους.

Στο σχολείο δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα, αλλά αθλητικές δραστηριότητες.

Ο θεματικός άξονας των φετινών εκδηλώσεων ήταν «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

Συγκεκριμένα το σχολείο χωρίστηκε στα δύο, όπου οι τάξεις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ στην αρχή παρακολούθησαν βιντεοπροβολές στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Συγκεκριμένα το πρώτο δίωρο των εκδηλώσεων οι μαθητές παρακολούθησαν το παραμύθι του Άντερσεν "Το ασχημόπαπο", την ταινία που δημιούργησαν οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Σβορώνου Πιερίας «Ένας πλανήτης μια ευκαιρία», το βιντεάκι «Ένα διαφορετικό τριαντάφυλλο», το βιντεάκι το «ραγισμένο δοχείο» και «Ένα παραμύθι για το ρατσισμό».

Οι υπόλοιπες τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄ ασχολήθηκαν με αθλοπαιδιές και δραστηριότητες αθλητισμού που επιμελήθηκαν οι Χάρης Κουθούρης αναπληρωτής καθηγητής και οι φοιτητές της ειδικότητας «Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής / Χιονοδρομίας» του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο δεύτερο δίωρο οι μαθητές άλλαξαν ρόλους και οι μεγαλύτεροι μαθητές έπαιξαν και ασχολήθηκαν με τα παιχνίδια και οι μικρότεροι παρακολούθησαν τις βιντεοπροβολές.

Μετά το τέλος των παραπάνω εκδηλώσεων οι μαθητές ζωγράφισαν για τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό.

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δερμερτζόπουλου όπου τονίστηκε ότι «μέσα από τον σχολικό αθλητισμό ζωντανεύει το σχολείο. Με το σχολικό αθλητισμό έχουμε την ανάπτυξη και του σώματος και του πνεύματος, μέσα από το σχολικό αθλητισμό περνάμε το σημερινό μήνυμα για την ισότητα, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την καταπολέμηση του ρατσισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Το πρόγραμμα σχεδίασε ομάδα φοιτητών της Ειδικότητας «Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής / Χιονοδρομίας» του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βαγγέλης Τσιγάρας, Μαρία Κοσμάνου, Κλεομένης Κατσόγιαννος) και περιελάμβανε τις παρακάτω δραστηριότητες:

Κυκλική: η κάθε τάξη εκτελεί ανά σταθμό και μια δραστηριότητα με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στη διαφορετική ηλικία των παιδιών (Α', Β΄, Γ΄ δημοτικού και Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ δημοτικού). Κάθε τέταρτο της ώρας οι τάξεις αλλάζουν σταθμό και δραστηριότητες κυκλικά, μέχρι να περάσουν από όλους τους σταθμούς.

Περιγραφή δραστηριοτήτων

Το μπαλάκι που γυρνά: Τα παιδιά κάνουν έναν κύκλο και προσπαθούν να περάσουν ένα μπαλάκι του τένις ο ένας στον άλλο χρησιμοποιώντας μέρη του σώματος από τον αγκώνα και κάτω (π.χ. με το σαγόνι).

Ο σκύλος την ουρά του: Τα παιδιά πιάνονται χέρι χέρι σε μια γραμμή. Ο πρώτος είναι το κεφάλι και ο τελευταίος η ουρά. Κάθε παιδί προσπαθεί να πιάσει την ουρά του άλλου παιδιού και αυτό προσπαθεί να ξεφύγει. Παίζεται και σε ομάδες.

Σε πρόλαβα: Τα παιδιά κάθονται σε έναν κύκλο. Ένας μένει όρθιος. Ο όρθιος ακουμπά κάποιον στη πλάτη και προσπαθεί να κάνει αριστερόστροφα έναν κύκλο για να πάρει τη θέση του. Το παιδί που καθόταν και το ακούμπησαν στη πλάτη προσπαθεί να κάνει δεξιόστροφα έναν κύκλο για να διατηρήσει την αρχική του θέση

Το γυριστό στεφάνι: Οι μαθητές πιάνονται χέρι χέρι σε έναν κύκλο. Το στεφάνι που είναι περασμένο από τα χέρια των παιδιών πρέπει να κάνει τον κύκλο χωρίς τα παιδιά να αφήσουν τα χέρια τους.

Ομάδες: Τα παιδιά κάνουν 2 ομόκεντρους κύκλους σε ζευγάρια. Ένας μένει μόνος του. Τα παιδιά που κάθονται πίσω από το ζευγάρι τους το πιάνουν σφιχτά (ΟΜΑΔΑ). Ο «ΜΟΝΟΣ» που γυρνά γύρω-γύρω κλείνει το μάτι σε έναν από τα ζευγάρια. Το παιδί που του κλείσανε το μάτι προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά του και να πάει να πιάσει τον ΜΟΝΟ. Το παιδί που έμεινε μόνο είναι ο νέος ΜΟΝΟΣ.

Σεντώνομα: τα παιδιά κάνουν 2 ομάδες. Ένα σεντόνι υψώνεται ώστε οι δύο ομάδες να μην έχουν οπτική επαφή. Κάθε ομάδα αποφασίζει και στέλνει ένα άτομο κοντά στο σεντόνι. Μόλις πέσει το σεντόνι πρέπει οι δύο διαγωνιζόμενοι να πουν ο ένας το όνομα του άλλου. Όποιος πει πρώτος όνομα είναι ο νικητής. Το σεντόνι ξαναυψώνεται και οι δύο ομάδες διαλέγουν άλλους δοκιμαζόμενους

Ξεκολληστήρι: Τα παιδιά κάνουν 2 ομάδες. Οι μεν είναι η ζύμη και οι δε το ξεκολληστήρι. Τα παιδιά της ζύμης μπλέκουν χέρια και πόδια και προσπαθούν να μείνουν ένα. Τα παιδιά του ξεκολληστηριού προσπαθούν να ξεκολλήσουν τη ζύμη. Όποιος αποκολλάται γίνεται και αυτός μέρος του Ξεκολληστηριού.

Υλικά που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των παιχνιδιών:

? Μπάλες ρυθμικής

? Μαντιλάκια

? Σεντόνι

? Μπαλάκια του τένις

? Στεφάνι μικρό

? Κώνοι

?Σχοινί

IMG 224120141006 114712

20141006 105001

Στοιχεία Επικοινωνίας

1o Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας
Οιχαλία Τρικάλων
Τ.Κ. 42300
Τηλ: 2433031045
email:1dim-oichal.tri.sch.gr

Επισκέψεις

29636
ΣήμεραΣήμερα1
ΜήναΜήνα214
ΣυνολικάΣυνολικά29636