Επίσκεψη στο «Μύλο των Ξωτικών» και στο Βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν το  μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας,  το «Μύλο των Ξωτικών». Όπου κάτι καινούριο συμβαίνει φέτος. Μια νέα ιστορία που μας ταξίδεψε σε μια άλλη εποχή...περιηγήθηκαν στους χώρους του και έζησαν όμορφες στιγμές.

Εκεί μας υποδέχτηκαν τα «ξωτικά»!!! και μας ξενάγησαν στο Μουσείο Μανιταριών, τον Αλευρόμυλο των Ξωτικών, στο εργαστήρι της σοκολάτας, το ταχυδρομείο των Ξωτικών, το σπίτι του Άη Βασίλη και φωτογραφηθήκαν μαζί του, το εργαστήρι του Μαθητευόμενου Πειρατή, τους πειρατές της PLAYMOBIL και φυσικά οι νεράιδες ζωγράφισαν τα πρόσωπα των μικρών μαθητών μας.

Στο τέλος μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν ρεσάλτο στο εντυπωσιακότερο Πειρατικό Καράβι που βρίσκεται στις όχθες του Ξωτικοποταμού του Μύλου. Το οποίο ταξίδεψε από πολύ μακριά, μέσα σε τρικυμίες και καταιγίδες, πέρασε από πολλά λιμάνια του κόσμου και κατάφερε να βρίσκεται στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα! Ο Αρχιπειρατής, κρυμμένος στο καράβι του, προσέλαβε ως πειρατές τους μαθητές του σχολείου μας και τους έστειλε μαζί με τους πειρατές του να εισβάλλουν στο Μύλο για να ανακαλύψουν τον καλά κρυμμένο θησαυρό? του Άη-Βασίλη.

Οι μαθητές έζησαν κάποιες ώρες γεμάτες παραμύθι!!!! Σε έναν μοναδικό Χριστουγεννιάτικο χώρο για μικρούς και μεγάλους που λατρεύουν την Χριστουγεννιάτικη λάμψη!!! Οι απίστευτες μυρωδιές και η ζεστή αγκαλιά του Άγιου Βασίλη, μας πρόσφεραν δόσεις αγάπης και ζεστασιάς. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να ζήσουν όλοι το παραμύθι τους.

Τα λόγια είναι λίγα μπροστά στην φανταστική εικόνα, που συναντήσαμε.

Ο «Μύλο των Ξωτικών» είναι ικανός να ξετρελάνει τόσο τα παιδιά όσο και εμάς τους μεγάλους και να μας κάνει έστω και για λίγο να αισθανθούμε παιδιά, αφήνοντας πίσω μας τις καθημερινές μας έννοιες!!!

Στο «Μύλο των Ξωτικών» έχει πολλά θέματα από τα παραμύθια που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο όλο χρώματα, νοστιμιές και χαμόγελα!!!

Περνώντας την Χριστουγεννιάτικη πύλη στον «Μύλο των Ξωτικών» αλλάζουν τα χρώματα και δεν θυμίζουν τίποτα από τον έξω κόσμο!!!

Άξιζε η απόδραση από την καθημερινότητα προκειμένου να φωτιστεί η διάθεσή μας και να λάμψει όπως το Λαμπερό Άστρο των Χριστουγέννων. Η γλυκιά, φιλόξενη και ανθρώπινη πόλη των Τρικάλων, μας πρόσφερε απλόχερα; τα πιο Μαγευτικά Χριστούγεννα της ζωής μας!!!

Καλά Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη, υγεία και αρώματα από τα παιδικά μας Χρόνια!!!

Επίσκεψη στο Βυζαντινό κάστρο

Στη συνέχεια οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Φρούριο που είναι το σύμβολο της πόλης των Τρικάλων και βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός προέβη τον 6ο αι. μ.Χ. σε ριζική ανακαίνιση του κάστρου,. Η χρήση ογκόλιθων στην κατασκευή του επιβεβαιώνει ότι κτίστηκε στη θέση της αρχαίας ακρόπολης, που περιβαλλόταν από τείχος της κλασικής εποχής. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το κάστρο επισκευάσθηκε πολλές φορές.

Κατά την παλαιολόγεια περίοδο γνώρισε εκτεταμένες οικοδομικές και επισκευαστικές εργασίες Κατά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς ορισμένα τμήματα του κάστρου καταστράφηκαν, ωστόσο η μεγάλη στρατηγική σημασία, ανάγκασε τους Οθωμανούς να το επισκευάσουν, να συμπληρώσουν και να διατηρήσουν τα σωζόμενα τμήματα. Επανειλημμένες επισκευές γνώρισε το φρούριο μετά τις θεσσαλικές επαναστάσεις του 1854 και 1878. Το κάστρο αυτό αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ασφάλειας για την αρχική ανάπτυξη του οικισμού στις πλαγιές και στους πρόποδές του.

Στην ανατολική πλευρά του δεύτερου διαζώματος κατασκευάσθηκε από τους Οθωμανούς ρολόι μεγάλων διαστάσεων, η καμπάνα του οποίου ζύγιζε περίπου 650 κιλά, κι έφερε την εξής επιγραφή (στα τουρκικά): "έργο του Γιουσούφ Σενάϊ, κατοίκου φρουρίου, Τιρχάλα". Το πρώτο αυτό ρολόι, με έτος κατασκευής το 1648, γκρεμίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε το 1936 νέο, ύψους 33 μ.

Η πόλη των Τρικάλων έχει ταυτισθεί με το Φρούριο, περισσότερο γνωστό ως Κάστρο των Τρικάλων, που δεσπόζει με τον επιβλητικό του όγκο, κτισμένο σε θέση στρατηγικής σημασίας, στα βορειοδυτικά της πόλης, αφού έλεγχε οδικά περάσματα προς και από τη Μακεδονία, την Ήπειρο αλλά και τη Θεσσαλία.

Θα ήταν παράλειψη, αλλά και αγένεια εκ μέρους μας, αν δεν ευχαριστούσαμε τους υπεύθυνους φύλακες για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσαν για το Βυζαντινό κάστρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

1o Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας
Οιχαλία Τρικάλων
Τ.Κ. 42300
Τηλ: 2433031045
email:1dim-oichal.tri.sch.gr

Επισκέψεις

30010
ΣήμεραΣήμερα13
ΜήναΜήνα217
ΣυνολικάΣυνολικά30010